Povratak

Rasvjeta u akvariju | Zlatne ribice se boje i bježe od svjetla

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dvije zlatne ribice koje su do neki dan bile u akvariju od 25l s led svijetlom i sad smo im uzeli akvarij od 54l s poklopcem, osvjetljenjem, filterom i svime unutra zapravo. Problem je u tome što kad im upalim svjetlo one pobjegnu ispod filtera i miruju na dnu, skrivaju se, rijetko kad izađu i onda brzo plivaju i preplašene su, dakle probala sam im i ugasiti to svjetlo (15W) i čim ugasim odmah izađu van i normalno se ponašaju. Da li je njima uopće potrebno to svjetlo i zašto ga se sada odjednom plaše, a s prošlim su bile ok?
Hvala Vam na odgovoru, s poštovanjem! Ana

O: Rasvjeta je često zanemarena prilikom "slaganja akvarija". Svjetlo je nužno za rast biljaka, životni ciklus riba kao i "vizualni identitet" akvarija, a samim time i ugodnijem promatranju akvarija. Na tržištu postoji veliki broj specijaliziranih lampi (fluo cijevi), a izbor i kombinaciju svjetla u opciji "uradi sam" je bolje prepustiti iskusnim akvaristima koji mogu pomoći savjetom. Akvarijski kompleti dolaze s kompatibilnom rasvjetom.

Specijalizirane lampe emitiraju odgovarajući spektar svjetla.

Svjetlo mora raditi 8-12 sati dnevno, a vijek trajanja fluo cijevi je 9-12 mjeseci, nakon čega ju je potrebno zamijeniti, bez obzira na to "radi" li još uvijek ili ne. Režim rasvjete se jednostavno može regulirati pomoću timera.

Svjetlo je jedan od ključnih čimbenika za razvoj algi (koje su uglavnom nepoželjne) te mu je potrebno osigurati dovoljno pozornost kako bi se izbjegli problemi s algama.

Za vizualni dojam, ali i za prirodno ponašanje riba, bitan je i dekor. On služi kao eventualno skrovište za ribe.U dekor ubrajamo panjeve, kamenje, umjetne stijene, pozadinske tapete, kupljene keramičke ukrase i sve što nam još tržište nudi. Za pozadinu je bolje koristiti tapete sa jednom bojom (crna, plava, smeđa, tamnocrvena...) ili neki uzorak prirode, kao što je kamenje, stijene i slično. Na tržištu postoji i velik izbor fototapeta, 3D pozadina i različitih ukrasa.

S obzirom na Vaš opis ponašanja ribica, vjerojatno nisu naviknule na rasvjetu pa bi bilo poželjno pokušati im složiti sjenovitija područja u akvariju (umjetno bilje, kamen, tapete) pa se možda promijeni situacija.

Nadam se da će Vam ovi savjeti biti od koristi, a  za detaljnije informacije i savjete na raspolaganju su Vam naši iskusni kolege akvaristi u Pet centar dućanima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr